cytrusy2Jest to temat jak najbardziej na czasie biorąc pod uwagę fakt, że jesteśmy przed świętami i nowym rokiem. W tym czasie będą na nas czekały pokusy, którym czasem może być ciężko się oprzeć. Najczęściej nastawiamy się na skosztowanie każdego dania po odrobinie, ale nawet w te sposób szybko dochodzi do sytuacji, że mamy pełny brzuch. W takiej sytuacji powstają pewne dolegliwości, jednak możemy sobie z nimi bardzo prosto poradzić.

Ulgę przyniosą nam zaparzone ziółka. Przy niestrawności najlepsza jest mięta. Dzięki substancjom, jakie się w niej znajdują wzmaga ona produkcję soków trawiennych i żółci. Usprawnia ona także prace jelit. Jednak nie powinny mięty pić osoby, które maja zgagę, bo może to nasilić ją. Dla takich osób lepszy będzie rumianek lub mniszek lekarski. Jeśli szwankuje wątroba to ulgę przyniosą zioła o działaniu rozkurczowym i żółciopędnym. Dlatego sięgnijmy p dziurawiec, nasiona kardamonu i piołun. Przy wzdęciach polecam napar z nasion anyżu, kopru włoskiego i korzenia lubczyka. Mają one działanie rozkurczowe obejmujące mięśnie naszego układu pokarmowego. Poprawiają też pracę jelit usuwając z nich gazy. Przy mdłościach natomiast polecana jest herbata z imbirem.