fungoterapiaObecnie w wielu ośrodkach badawczych na całym świecie trwają badania nad wpływem grzybów na zdrowie człowieka. Już wiemy, że ponad 700 gatunków rosnących na całym świecie ma właściwości lecznicze.

Kilka substancji otrzymanych z grzybów jest już zarejestrowanych, jako leki. Jednym z ciekawszych grzybów jest soplówka jeżowata uznawana za jeden z kilku prawdziwych rarytasów. Dorasta ona do 30 cm i pasożytuje na drzewach liściastych w kimacie umiarkowanym. Grzyb ten jest jadalny i w smaku przypomina owoce morza. Na dalekim wschodzie jest on uznawany jako prawdziwy przysmak kulinarny. Z powodzeniem można nim zastąpić mięso, bo zawiera w sobie aminokwasy oraz dużo minerałów. Tradycyjna medycyna chińska zna go od setek lat i poleca w wielu schorzeniach. Ryb ten jest pod ścisłą ochroną, ale okazuje się, że można go uprawiać w domu. Najciekawszym związkiem w tym grzybie jest erinacyna. W grzybach tez znajdują się polisacharydy, które walczą z rakiem. Może nie bezpośrednio, ale wywierają wpływ na nasz układ odpornościowy stymulując produkcje limfocytów, T czyli komórek odpornościowych. Limfocyty te są wytwarzane naturalnie, gdy w organizmie pojawiają się wirusy czy tez inni intruzi. Badania nad właściwościami soplówki są prowadzone w dwóch miejscach naszego kraju.