Herbatka z lipą i miodemIdzie wiosna, przed nami dni że zmienną pogodą, a to podczas nich właśnie jest największe ryzyko zachorowania. W okresie wiosenny często borykamy się z bólem gardła. Przychodzi taki dzień, że staje się ono zaczerwienione, drapie, piecze i pali.

Winne są wirusy lub bakterie, które swym działaniem utrudniają nam połykanie i sprawiają nie mały ból. Nasze babcie z powodzeniem stosowały i stosują do tej pory miód lipowy. Bierzemy łyżeczkę miodu i rozpuszczamy w szklance przegotowanej i ostudzonej wody. Taki napój powinniśmy poć trzy razy na dzień. Miód można też dodawać do herbatek. Dobrym sposobem jest też płukanie gardła ciepłą wodą z solą, bierzemy łyżeczkę i rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody. Raz na dzień możemy też rozgnieść ząbek czosnku i zjadamy z kanapka. Rozgniecenie jest skuteczniejsze niż pokrojenie. Taką kanapkę możemy też posypać natką pietruszki, aby wzbogacić ją o witaminę C. Na kaszel z kolei skuteczne syrop z buraka czerwonego. Ścieramy jednego na tarce, mieszamy z trzema łyżkami miodu i wlewamy wszystko do słoika. Słoik taki wstawiamy na kilka godzin do garnka z ciepła wodą i jest gotowe. Jeśli chodzi o katar to najskuteczniejsze są inhalacje np. z rumiankiem. Można też przed snem zrobić gorąca kąpiel dla stop.