tranTran to tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego, przez wielu uznawany jest, jako źródło zdrowia. Tran uzyskuje w procesie produkcji na zimno, polega to na wyciśnięciu pod ciśnieniem, dzięki temu tran nie ma żółtych cząsteczek i jego nieprzyjemny zapach zostaje mocno ograniczony.

W jednej kapsułce tranu znajduje się średnio 200 mikrogramów witaminy ?A, 2,5 mikrograma witaminy D oraz minerały takie jak brom, chlor, siarka i fosfor. Oczywiście znajdują się tam tez kwasy omega-3, DHA i EPA po około 25mg. Tran poprawi nasze zdrowie najskuteczniej jesienią i zima, kiedy to z nasza odpornością bywa różnie. Poleca się go dzieciom, osobom starszym, rekonwalescentom i osłabionym. Tran można zażywać też w płynie, choć kapsułki skuteczniej chronią go przed utlenianiem. Ważne są warunki przechowywania szczególnie w przypadku tranu płynnego, który trzeba trzymać w lodówce. Tran w kapsułkach wystarczy, że będzie stał w suchym miejscu. Dorośli powinni zażywać dwie kapsułki dziennie. Jeśli masz trudności z połykaniem to zawartość kapsułki można wycisnąć i podawać wraz z posiłkiem. Pamiętaj ze osoby mieszkające w naszym klimacie cierpią na niedobór witaminy D szczególnie jesienią i zimą. Znajdziemy ją właśnie w tranie. Witamina ta ma kluczowe znaczenie dla naszej odporności.