odpornoscWzmocnienie odporności zalecamy od wypróbowania środków naturalnych takich jak zioła czy inne rośliny. Jednym ze skuteczniejszych sposobów na poprawienie odporności jest przygotowanie wina aloesowego.

Roślina na ma w sobie polisacharydy, mobilizują one komórki odpornościowe naszego organizmu do walki z wirusami. Doskonale sprawdza się też połączenie aloesu z aronią. Aby wykonać takie wino potrzebujemy około 50 dag liści rośliny, która ma przynajmniej trzy lata. Przed zerwaniem liści nie podlewaj jej przez trzy dni. Potem liście te włóż do lodówki na tydzień. Potem zmiksuj i dodaj pół litra wytrawnego czerwonego wina i 50 dag miodu. Takie wino musimy przechowywać w lodówce w ciemnej butelce. Dzieci powinny pić 5ml syropu 2 razy dziennie przez dwa tygodnie. Kurację te można powtórzyć po dwóch tygodniach przerwy. Starsi 50ml soku lub miąższu dziennie. Dorośli trzy razy dziennie po łyżeczce stołowej. Hitem ostatnich lat jest też jeżówka purpurowa, ma ona w sobie dużo polisacharydów, alkiloamidów i pochodnych kwasu kawowego. Substancje te powodują, że nasze komórki obronne stają się bardziej agresywne i silniejsze. Jeżówka zapobiega też przeziębieniom. Najwygodniej kupić tabletki w aptece, bo o świeżą roślinę u na s ciężko. Dla zestresowanych poleca się natomiast, Eleuterokok kolczasty. Nie tylko wzmacnia on odporność, ale też zwiększa wydolność całego organizmu.