czarny-bez-leczyNie bez kozery czarny bez jest też nazywany bzem leczniczym czy też jak można się dowiedzieć z zapisków medycyny ludowej drzewem życia.

Właściwości lecznicze mają kwiaty, liście, kora i owoce. W czarnym bzie znajdziemy witaminę C, A oraz flawonoidy, glikozydy, antocyjany, garbniki i wiele innych. Działają one jak przeciwutleniacze zwalczając w naszym organizmie wolne rodniki. Maja też działanie przeciwzapalne kojąc podrażnienia i trądzik. Sok z owoców czarnego bzu obniża gorączkę i działa napotnie. Pomaga też przy kaszlu poprzez ułatwienie wykrztuszania wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Uszczelnia on też naczynia krwionośne, przez co utrudnione zostaje wchłanianie wirusów. W kwiatach i owocach są substancje działające moczopędnie, co można wykorzystać przy problemach z nerkami. Kwiaty i owoce regulują też trawienie i to na kilak sposobów. Ma on też działanie lekko przeczyszczające, ponieważ przyspiesz prace jelit i przesuwanie się w nich pokarmu. Tym samym czarny bez jest świetną odtrutką, bo toksyny i produkty przemiany materii są szybko usuwane z organizmu. Zauważono też ze czarny bez zmniejsza zgagę i wzdęcia. Kwiaty czarnego bzu zrywamy od czerwca do lipca a owoce od sierpnia do października. Pamiętajmy przy tym by nie jeść owoców czarnego bzu na surowo. Ważne też by zrywać je czarne, czyli w pełni dojrzałe. Możemy je spożywać po gotowaniu, suszeniu lub smażeniu.