lekarz-img11Higiena a szczególnie mycie rąk znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania i to o każdej porze roku. Zima dzięki prawidłowemu myciu rąk możemy zmniejszyć ryzyko infekcji o blisko połowę a latem zatruć pokarmowych. Na naszych dłoniach może zebrać się nawet kilkadziesiąt milionów bakterii, większość z nich jest nieszkodliwa.

Nasze dłonie stanowią dla nich idealny środek transportu. Ale skąd się biorą te groźne bakterii? Samo biurko w pracy jest siedziskiem kilku milionów groźnych bakterii, wirusów grzybów i roztoczy. Szczególnie lubią to miejsce pałeczki okrężnicy i gronkowiec złocisty. Czy wiesz ze klawiatura komputerowa pod względem zanieczyszczeń śmiało może być porównana z łazienką? W takim miejscach mikroby mogą przeżyć od godziny do nawet dwóch miesięcy. Mikroby Czekaja na ans na każdym kroku, na klamkach czy chociażby poręczach autobusowych. Wszystkie miejsca, które ktoś dotyka apotem my mogą być potencjalnym źródłem zarażenia. Dlatego tak ważne jest mycie rąk. Robimy to zawsze przed przystąpieniem do przygotowania posiłku, po kasłaniu, kichaniu i wizycie w toalecie. Dłonie trzeba myć przez 30 sekund zwykłym mydłem a przez 15 sekund mydłem antybakteryjnym. Woda musi być ciepła, myjemy dokładnie z obu stron nie zapominając o przestrzeniach między palcami. Zarówno w pracy jak i w domu bardzo dobrze sprawdza się mydła antybakteryjne w płynie. Nie zapomnijmy zabrać takiego mydła ze sobą na urlop.